maanantai 29. helmikuuta 2016

Staraja Ladoga osa 3, vatsavaivaisena koulumajoituksessa

Olin Staraja Ladogassa vain kaksi viikkoa. Kaivaukset olivat kuitenkin hyvin tapahtumarikkaat ja niistä riittää kirjoitettavaa. Sen takia on vielä pakko jatkaa tovi niiden parissa, koittakaahan kestää.

Heti saavuttuamme kylään ja selvittyämme ensimmäisen päivän illanvietosta, selvisi että Staraja Ladogassa järjestetään kyläjuhlat. Niitä varten oli rakennettu iso lava linnan uumeniin ja koko kylä osallistui juhliin. Koska paikalla oli meitä skandinaaveja, haluttiin yleisölle näyttää miten kansainvälinen paikka tämä kylä vielä reilun 1000 vuoden jälkeenkin vielä on. Niinpä meitä kaikkia ulkomaalaisia, suomalaisia, ruotsalaisia ja norjalaisia pyydettiin astumaan lavalle ja esittämään jonkinlaisen pohjoismaille tyypillisen laulun tai tanssin.

Elinan kanssa ei suostuttu mitään tansseja tai lauluja esittämään, eivätkä norjalaisetkaan kovin innokkaita olleet. Me tyydyimme lähinnä kertomaan juontajalle kuinka iloisia olimme mahdollisuudesta tutustua heidän hienoon kyläänsä ja arvokkaaseen historiaansa. Ruotsalaiset sen sijaan esittivät jonkun pienen tanssin ja laulun, pelastaen näin tilanteen. Myöhemmin kuulin paikalliselta historianopettajalta, että juhlista oli näytetty meidän pohjoismaalaisten esiintyminen valtakunnallisessa TV-uutisten lähetyksessä. Sen oli siis nähnyt miljoonat ihmiset. Olin kyllä nähnyt TV-kameran lavan edessä, mutta en ollut ollenkaan tajunnut mihin tarkoitukseen se siinä kuvasi. Joka tapauksessa olin erittäin iloinen, että en lähtenyt mitään laula siinä visertämään. Meidän suku ei ole tunnettu kauniista lauluäänistään, vaikka siskoni aika hyvin laulaakin. Minä sen sijaan seuraan pikemmin vaarini jalanjäljissä tämän suhteen. Hän sai aikoinaan viivan musiikista kun ei suostunut laulukokeen aikana avaamaan suutaan.

Staraja Ladogan kaivauksiin osallistuneet skandinaavit sekä venäläisiä arkeologeja. Toisena vasemmalta on Anatoly Kirpichnikov, joka oli kaivausten nimellinen johtaja.

No, onneksi tosissaan ruotsalaiset pelastivat tilanteen. Ruotsalaisten kanssa emme kuitenkaan muuten olleet hirveästi tekemisissä Staraja Ladogassa oleskellessamme. Toki kaivoimme heidän vieressään työpäivän ajan, mutta heti päivän päätteeksi he vetäytyivät omiin oloihinsa kun me norjalaisten kanssa puolestamme yritimme veljeillä muun kaivausporukan kanssa. Tästä johtui varmaan, että venäläisetkään eivät olleet ruotsalaisista kovin innoissaan. He kun kieltäytyivät juomasta muun porukan kanssa. Meitä suomalaisia ja norjalaisia he taas kehuivat illan mittaan kun samagonia oli saatu tarpeeksi kurkusta alas. Norjalaisia he vertasivat venäläisiin ja meitä suomalaisia ukrainalaisiin. Ainakin tällöin vielä puhuttiin ukrainalaisista hyvin lämpimään sävyyn ja kehuivat olevansa veljeskansoja, aivan niin kuin norjalaiset ja suomalaisetkin.

Norjalaiset Espen ja Martin olivatkin aika hauskoja tyyppejä ja etenkin Espenin kanssa olimme aika lailla samalla aaltopituudella kun molemmat olivat alapäähuumorin ystäviä. Minulla tämä huumori vaan iski omaan nilkkaan. Olin eräänä aamupäivänä ehtinyt naureskella Espenille hänen vatsavaivoistaan. Nauruista ei kulunut kun pari tuntia kun omassa vatsassani rupesi vääntelehtimään. Suureksi onnekseni Elina oli pakannut mukaan vessapaperirullan. Vessapaperirulla kainalossa lähdin nopein askelin suuntaamaan kyläraitin yleistä puukäymälää kohden. Matkalla mietin syytä vaivoilleni ja päädyin siihen, että todennäköiset syylliset olivat edellisenä päivänä minigrip-pussista tarjotut graavilohen suikaleet, jotka olivat vissiin olleet aika pitkään yli 30 asteen lämmössä...

Kun saavuin ulkohuussiin, järkytys oli kyllä aikamoinen. Paskaa, ihan sitä itseään, oli liioittelematta vyötärön korkeudelle asti seinillä kauttaaltaan koko vessassa, puhumattakaan penkistä, jonka päällä piti olla tarkoitus istua. No, hätä ei tunne lakia ja tavara oli jo kovaa vauhtia tulossa ulos. Yritin siinä seisoa ja tasapainoilla reiän päällä ja samalla tähdätä kuiluun. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta onnistuin aika hyvin. Seinistä päätellen monet muut olivat epäonnistuneet, ja pahemman kerran.

Vatsavaivani ei ollutkaan mikään läpihuutojuttu, vaan se jatkui kaivausten loppuun saakka. Yli viikon minun piti sen kanssa elää. Omat Immodium-varastoni hupenivat nopeasti ja olin jo aivan paniikissa miten selviäisin ilman niitä. Tabletit auttoivat juuri sen verran, että selvisin kaivauksilla ruokailusta seuraavaan. Aina kun laitoin jotakin purtavaa suuhuni, oli juostava vessaan. Onnekseni Martinilla oli myös mukana aimo varasto Immodiumeja, joita hän vielä suostui jakamaan kanssani. Se pelasti minut.

Tauti lähti parantumaan vasta toiseksi viimeisenä päivänä. Törmäsimme silloin uudelleen tutustumaamme paikalliseen historianopettajaan, joka muuten puhui sujuvaa ruotsia. Kuultuaan vaivoistani hän kävi kotona ja toi minulle Festal-merkkisiä vaaleanpunaisia pillereitä. Olin siinä vaiheessa valmis kokeilemaan mitä vaan ja otin pillerin. En tiedä oliko tauti jo muuten leppymässä vai oliko se vaaleanpunaisten pillereiden ansiota, mutta paluumatkalle Pietariin pääsin jo ilman vessassa juoksua. Vatsavaivojen seurauksena laihduin Staraja Ladogan keikalla viisi kiloa.

Tapaamamme historianopettaja kierrätti meitä Staraja Ladogassa, eli vanhassa Ladogassa, ja vei meidät myös katsomaan muutamien kilometrien päässä sijaitsevaa Novaja Ladogaa, eli uutta Ladogaa. Staraja Ladogassa pääsimme muun muassa tutustumaan paikalliseen lastenkotiin, jossa erittäin köyhissä oloissa asui monia orpolapsia. Näimme kuinka UFF:n rekka toi sinne yhtenä päivänä vaatelastin. Siinä oli paljon tutunnäköisiä vanhoja pohjoismaalaisia vaatteita. Siinä näki käytännössä, että vaatekeräysten vaatteet oikeasti tuodaan niitä tarvitseville.

Itse Staraja Ladogan kylä oli hyvin köyhä ja useimmat talot olivat ränsistyneitä ja huonossa kunnossa. Alkoholia näytti moni juovan, eivät pelkästään arkeologit. Yhtenä yönä norjalaisten huoneeseen paikallisen koulun luokkahuoneeseen yrittivät jotkut paikalliset humalaiset hyökätä. He potkaisivat heidän huoneensa oven auki ja huusivat kovaan ääneen. Martin oli kuitenkin iso mies ja sai heitettyä öykkärit ulos. Sen jälkeen meillä oli kuitenkin loppuajan joku vartioimassa koulun ulkopuolella iltaisin.

Hanavettä ei kannattanut juoda, en sitä tehnytkään, joten vatsavaivani eivät ainakaan siitä johtuneet. Vesi haettiin paikallisen kirkon lähellä sijainneesta lähteestä. Siellä kävimme vähintään kerran päivässä täyttämässä juomapullomme. Tämä lähdehomma oli muuten sellainen, joka toistui jokaisella venäjän keikalla, jolla olin. Aina vesi haettiin jostakin lähistön lähteeltä.

Juomavesi haettiin yhden kylän kirkon lähellä sijainneesta lähteestä.

Staraja Ladogan kylässä oli myös yhteinen kyläsauna, jota lämmitettiin kerran viikossa. Itsekin pääsin muiden arkeologien kanssa testaamaan paikallista saunaa. Etenkin norjalaisille se oli elämys, sillä he eivät olleet tottuneita saunojia. Saunassa minulle rupesi juttelemaan vanhempi mies, joka kuultuaan että olin ulkomaalainen, halusi näyttää miten vihdotaan. Sitten hän rupesi koivuvihdalla hakkaamaan selkääni. Samalla hän kertoi minulle sananlaskun, jonka mukaan se mikä on venäläiselle hyväksi, on saksalaiselle kuolemaksi. Yritin sanoa, että en ole saksalainen vaan suomalainen ja meille suomalaisille tämä saunominen on aivan tuttua puuhaa, myös vihtominen. Hän ei ottanut sitä kuuleviin korviin vaan löi yhä lujempaa. Minä en halunnut väistää ja lopulta venäläisarkeologi tuli hakemaan minut pois tilanteesta. Saunominen oli kuitenkin tehnyt hyvää ja kerrankin sai pestä itsensä lämpimällä vedellä. Majoituspaikassamme koululla kun hanasta tuli pelkkää kylmää vettä. Ei se kuitenkaan hirveästi haitannut kun ulkona oli niin lämmin.


Tähän lopetan lopulta kertomukseni Staraja Ladogasta. Muisto- ja tapahtumarikkaista kaivauksista todellakin oli kyse!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti