lauantai 25. tammikuuta 2020

Keltainen klassikkolinna Lego-arkeologien tutkittavana


Legot ovat olleet minulle tärkeitä pienestä pitäen. Sain ensimmäiset Duplo-palikkani joskus parin vuoden ikäisenä ja sen jälkeen pian pikkulegoja. Ensimmäisten saamieni pikkulegojen joukossa oli keltainen linna, joka ilmestyi kauppoihin syntymävuotenani 1978. Linnaa sai kaupasta sen jälkeen useamman vuoden ajan.

Kuva: Andreas Koivisto.

Minulla legoharrastus säilyi tärkeänä aina yläasteelle saakka. Olisinkohan ollut 15 vuotias, kun möin kokoelmani serkuilleni ja ostin rahoilla pienen 14 tuumaisen telkkarin huoneeseeni. Ehkä yksi elämäni tyhmimmistä teoista. Kun Star Wars -legot ilmestyivät kauppoihin 1990-luvun lopussa, minun oli pakko ostaa X-Wing alus. Siitä lähti Legojen uusi tuleminen elämääni. Rupesin haalimaan palikoita eri puolilta ja sainkin niitä aika paljon käytettynä käsiini.

Kuva: Andreas Koivisto

Pikkuhiljaa serkkunikin kasvoivat Lego-iästä ja vanhat palikkani jäivät heillä tarpeettomiksi. Lopulta sain ostettua takaisin sen mitä niistä oli jäljellä. Aika iso osa vanhoista palikoistani oli hävinnyt matkan varrella. Iso syy siihen taisi olla, että serkkujeni kissa oli jossakin välissä käyttänyt legoja hiekkalaatikkonaan ja sen seurauksena niitä oli heitetty pois.

Kuva: Andreas Koivisto.

Keltaisen linnan osia takaisin saamieni palikoiden joukossa oli aika paljon, mutta ei niin että kokonaista linnaa olisi saanut rakennettua. Se ehkä hiukan harmitti, mutta en miettinyt asiaa muutamaan vuoteen sen kummemmin. Ehdin välissä liittyä Lego-harrastajien yhdistykseen Palikkatakomoon. Yhdistyksellä oli tapana rakentaa Model Expoon hieno yhteisteos, Suomen suurin Lego-kaupunki. Kuultuaan ammattini, eräs yhdistyksen jäsen ehdotti, että voisin rakentaa kaupunkiin arkeologiset kaivaukset. Näin tein ja sain olla pienellä kulmalla mukana mahtavassa yhteisteoksessa.

Kuva: Andreas Koivisto.

Model Expoon rakentamissani arkeologisissa kaivauksissa Lego-arkeologit tutkivat jonkinlaisen antiikin temppelin jäänteitä. Tästä on jo monta vuotta aikaa. En ole oikein muilta kiireiltäni hirveästi Legoja ehtinyt viime aikoina rakennella. Alitajuisesti olen näköjään kuitenkin Legoja miettinyt, sillä yhtenä päivänä keksin miten voisin hyödyntää vajaata keltaista linnaani. Ensimmäinen Legon virallinen linna olisi täydellinen Lego-arkeologien tutkittava! Eikä raunioitunutta linnaa varten tarvinnut kaikkia palikoitakaan löytää...
 
Andreas Koivisto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti